SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkan Gültak: Tüm belediyelerimiz kanser hastalarına ücretsiz servis hizmeti vermeli

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, kentte ilk kez hayata geçirdikleri ve ülke çapında büyük ses getiren Onkobüs Servis Hizmeti sayesinde, kanser tedavisi gören dezavantajlı durumdaki hastaları ve refakatçilerini tedavi gördükleri hastanelere ücretsiz ulaştırıp, yeniden evlerine bıraktıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2023 19:58
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2023 19:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bilginhaberci.com
Başkan Gültak: Tüm belediyelerimiz kanser hastalarına ücretsiz servis hizmeti vermeli

Akdeniz Belediyesi, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla, 'Kontrol Et, Farkında Ol, Sağlıklı Kal' çağrısıyla Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü organizesinde, Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sayın Ahmet Küçük’ün katılımıyla kansere karşı bilinçlendirme semineri düzenledi. Yoğun ilgi gören konferansın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ile imzalanan protokolle, 2021 yılı Mart ayında kentte ilk kez başlattıkları ücretsiz 'Onkobüs Servis Hizmetine' dikkat çekti, hizmet sayesinde özellikle dezavantajlı durumdaki kanser hastaları ile refakatçilerinin, belediye servis aracıyla tedavi gördükleri hastanelere ulaştırıldıklarını, kemoterapi veya radyoterapi tedavisinden sonra tekrar evlerine bırakıldıklarını anlattı.


Kendisinin de eczacı olduğunu hatırlatarak kanserde erken teşhisin önemine işaret eden Başkan Gültak, "İmzaladığımız bu protokolün hemen ardından bölgemizde yaşamakta olup kanser tedavisi gören 743 onkoloji hastası ile iletişime geçildi. Görüşme sağlanan ve sosyal yardıma ihtiyacı olduğu belirlenen 668 kanser hastası vatandaşımızın tespiti yapılıp sosyal yardım programına alınmıştır. Bu tespitin hemen sonrasında belediyemiz tarafından kanser tedavisi gören onkoloji hastalarına özel olarak bir araç tahsis ettik. Düzenli aralıklarla dezenfekte edilerek sağlık koşullarına uygun hale getirilen Onkobüs servis aracımız ile kanser hastası insanlarımıza tedavi görmekte oldukları hastanelere ücretsiz ulaşım desteği sağlıyoruz. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüz koordinesinde tamamen ücretsiz sunduğumuz Onkobüs hizmetinden bugün itibariyle faydalanmakta olan hasta sayımız yaklaşık 200’dür. 10 Mart 2021 tarihinden bu güne kadar bu hastalarımıza 2 bin 500 defa Onkobüs servis hizmeti verildi" diye konuştu.


Hayata geçirdikleri sistemle, ilçede yaşayan ve belediyeye başvuran kanser hastaları hastaneye gidişini, gelişini ve psikososyal destek ihtiyaçlarını karşıladıklarını vurgulayan Başkan Gültak; "Aslında tüm Türkiye'ye örnek olması gereken bir uygulama. Çünkü fizik tedavi, diyaliz hastaları için bu tür hizmetler var ama kanser hastaları için yok. Bu yüzden tüm belediyelerimizin böylesine hayati ve önemli bir hizmeti vermesi gerektiğine inanıyorum. Hepimizi derinden sarsan ve on binlerce insanımızın yaşamını yitirmesine neden olan deprem felaketi dolayısıyla, Akdeniz ilçemizde geçici veya kalıcı olarak yerleşen onkoloji hastaları da bu kapsamda tüm olanaklardan faydalanmaktadır. Onkobüs hizmeti alan depremzede vatandaşlarımızın sayısı da bugün itibariyle 10’dur" ifadesini kullandı.
Başkan Gültak, gerek sağlık kuruluşlarıyla imzaladıkları protokoller, gerekse de düzenledikleri bilinçlendirme eğitimleri sayesinde Akdeniz’de yaşayan birçok kadına ulaştıklarını ve bazı kadınların da yine ücretsiz götürüldükleri sağlık kuruluşlarında yapılan taramalarda kansere yakalandığını tesadüfen öğrendiğini, bu sayede tedavilerinin erken evrede başladığını da sözlerine ekledi.


Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Küçük ise sunumuna, hizmetin büyük önem taşıdığını belirterek, "Bizim için de hastalarımız için de çok sevindirici ve inanılmaz bir hizmet. Başkanımızın da bahsettiği gibi radyoterapi veya kemoterapi alan hastalarımız çok halsiz ve bitkin oluyor, bulantı, kusma halinde. O insanı önce evinden alıp sonrasında kapısına kadar götürecek bir hizmeti başlatmış olmak gerçekten takdire şayan" dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.