SON DAKİKA
Hava Durumu

BELEDİYE ÜZERİNDEN İNSAN KAÇAKÇILIĞI SIKANDALI

İnsan kaçaklığı şüphesi uyandıran dernekler ve iş adamları Mersin’de de 2 belediyeden ‘gezi’ kararı çıkmasını sağladı gündemde. Toplam 120 kişinin gideceği gezi pandemi engeline takıldığı konuşuluyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2021 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2021 11:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bilginhaberci.com
BELEDİYE ÜZERİNDEN İNSAN KAÇAKÇILIĞI SIKANDALI

Malatya’nın AKP’li Yeşilyurt Belediyesi’ni kullanarak Almanya’ya 45 kişiyi götüren ve 43 kişinin geri dönmemesinden sorumlu tutulan K.Ş adlı işadamının Mersin’de de AKP’li Akdeniz Belediye Meclisi’nden gezi kararı aldırdığı ortaya çıktı. K.Ş’nin ve yöneticisi olduğu derneğin talebi üzerine Akdeniz Belediye Meclisi, 22 belediye meclisi üyesiyle birlikte 82 vatandaşın Almanya gezisine götürülmesi konusunda Başkan Mustafa Gültak’a yetki verdi. Gezi aralık ayı içinde yapılacaktı ancak pandemi nedeniyle ilerleyen aylara ertelendi. CHP’li Yenişehir Belediye Meclisi de Almanya’da yaşayan E.A adlı kişinin davetine olumlu yanıt verdi. 61 kişi Mersin Ortopedik Engelliler Derneği ve Yenişehir Belediyesi’nin adını kullanarak Almanya’ya gidecekti ancak o gezi de pandemi engelline takıldı.

Almanya’da yaşayan K.Ş adlı Türk vatandaşının, Beyaz Melekler Tüm Engelliler Derneği adlı bir derneği kullanarak Malatya’nın AKP’li Yeşilyurt Belediye Meclisi’nden, Elazığ’da da AKP’li Arıcak ve Baskil belediye meclislerinden proje ortaklığı ve Almanya gezisi kararı çıkartması, geziye giden 45 kişiden 43 kişinin yurda dönmemesi “İnsan kaçaklığı” şüphelerini beraberinde getirdi. Organizasyon için yerel dernekleri ve ilçe belediyelerini kullanan K.Ş adlı şahsın, geçtiğimiz aralık ayında Akdeniz Belediye Meclisi’nden de aynı proje için gezi kararı aldırdığı ortaya çıktı. 

YEŞİLYURT’TAKİ PROJENİN AYNISI 

Beyaz Melekler Tüm Engelliler Derneği adına işadamı K.Ş tarafından yapılan başvuru 1 Aralık 2020 tarihinde Akdeniz Belediye Meclisi’ne geldi. K.Ş dernek adına yazdığı yazıda “Geleceğimiz Çöp Olmasın/Hayatın İçinde Biz de Varız” projesi kapsamında Mersin Körler Eğitim Derneğinden 2, Beyaz Melekler Engelliler Derneğinden 56 ve Akdeniz Belediye Meclisi üyelerinden 10 kişiyi, masrafları tamamen kendisi tarafından karşılanmak üzere Almanya gezisine götürmek istediğini bildirdi.

Akdeniz Belediye Meclisi teklifi komisyonlara sevk etti. Konu komisyonlarda görüşülürken geziye katılacak belediye meclisi üyesi sayısının 10 değil, 22’ye çıkarılması önerildi. Akdeniz Belediye Meclisi, 15 Aralık 2020 tarihinde sadece bu konu için olağanüstü gündemle toplandı. Toplantıda, 22 belediye meclisi üyesiyle birlikte derneklerin belirleyeceği 58 kişinin Almanya gezisine gitmesi konusunda Başkan Mustafa Gültak’a yetki verilmesi oybirliğiyle kabul edildi.

SADECE 2 MECLİS ÜYESİNİN DİKKATİNİ ÇEKTİ

 

Beyaz Melekler Tüm Engelliler Derneği adına işadamı K.Ş tarafından Akdeniz Belediyesi’ne sunulan proje gezisi teklifi meclis üyelerinden HDP’li Ali Tanrıverdi ile CHP’li Muhittin Ertaş’ın dikkatini çekti.

Ali Tanrıverdi, neden Elazığ merkezli bir derneğin Mersin’deki bir belediye ile işbirliği yapmak istediğini sorgularken Muhittin Ertaş, “Bu daveti yapan kişi kimdir, işi nedir? Niye böyle bir davet yapıyor. Bu konuda ayrıntılı bilgi var mı” diye sordu.

Bu soru üzerine Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Kültür Sosyal İşler Müdürü Ali Uçar’ın açıklama yapmasını istedi. Uçar ise şunları söyledi:

“Kubilay Şentürk Almanya’da bir işadamı. Gıda üzerine çalışıyor. Marketler zinciri değil de alışveriş merkezleri önünde 80’e yakın tezgahı olduğu bilgisine ulaştık. Bu ilk değil. Daha önce Erzincan, Elazığ, Bingöl belediyeleri ziyaretlere gitmişler. Birçok alanda projeler üretmişler. Beyaz Melekler Engelliler Derneği diye bir dernek var. Onların da gitmesi meşrulaştırılıyor böylece. Bunun beraberinde birçok işadamı bu tür geziler yapıyor. Valiliklerden izin alınarak. Biz de buna baktık ve meclise getirdik başkanım.”

 İŞADAMI K.Ş BELEDİYEYE BAĞIŞ YAPMAYI DA TAAHHÜT ETMİŞ

Müdür konuşmasının devamında, işadamı K.Ş’nin belediyeye bağışta bulunma taahhüdü verdiğini de dile getirdi.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da Almanya gezisi için protokol yetkisini aldıktan sonra meclis üyelerine teşekkür etti.

Gültak, “Almanya kendini kapatacak. Protokol de bu yıl için yapıldığından olağanüstü meclis toplantısı yapmak zorunda kaldık. Faydalı bir proje olacağına inandığım için destek verdim” ifadelerini kullandı.

 YENİŞEHİR BELEDİYESİ’NE MERSİN’DEKİ BİR DERNEĞİN ADINI VEREREK KARAR ÇIKARDILAR 

 

CHP’li Yenişehir Belediyesinin de Almanya merkezli faaliyet yürüten ve Türkiye’deki engelli derneklerini kullanarak ilçe belediyeleri aracılığıyla yurtdışına insan götüren derneklerin hedefi olduğu ortaya çıktı.

Almanya’da faaliyet gösteren Profuture E.V kinder jugendund famili en hilfemuhren kamp adlı bir derneğin başkanı olduğunu beyan eden E.A adlı Türk vatandaşı, Mersin Ortopedik Engelliler Derneği aracılığıyla Yenişehir Belediyesi ile temasa geçti. E.A, “Temiz Çevre Temiz Toplum” projesi kapsamında Mersin Ortopedik Engelliler Derneği’nden 61 kişinin Almanya gezisine götürüleceğini belirterek belediye meclisi üyesi 8 kişinin de geziye katılmasını istedi. Belediye meclisi de işbirliği teklifini onayladı ve 8 belediye meclisi üyesi belirledi. 8 belediye meclisi üyesi ile 61 vatandaşın gideceği bu gezi de pandemi koşulları nedeniyle yapılamadı.

KAYNAK: MERSİN YAŞAM-ABİDİN YAĞMUR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.