SON DAKİKA
Hava Durumu

Seçer: “Sistem sayesinde su fatura miktarları azalacak”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından, Yenişehir’in Hürriyet Mahallesi 16. Cadde’de yapımı devam eden ve kent geneline 25 adet yerleştirilen Bölgesel Ölçüm Alanları’ndan (DMA) birine giderek, incelemelerde bulundu. Yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Başkan Seçer, “Sistem sayesinde, tahakkuk edilen faturalarda % 5'e kadar tasarruf sağlanıyor. Arızalar % 46 nispetinde düştü. Yani bir mahallede her ay 100 arıza varsa, şu anda 46 adedi ortadan kalktı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2022 19:06
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2022 19:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bilginhaberci.com
Seçer: “Sistem sayesinde su fatura miktarları azalacak”

Resim önizlemesi

Yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Başkan Seçer, “Sistem sayesinde, tahakkuk edilen faturalarda % 5'e kadar tasarruf sağlanıyor. Arızalar % 46 nispetinde düştü. Yani bir mahallede her ay 100 arıza varsa, şu anda 46 adedi ortadan kalktı” dedi.

Bu sistemle su tasarrufu da sağladıklarını dile getiren Başkan Seçer,  “Bu yıl içerisinde ilk 6 aylık dönemde 25 DMA’dan, toplamda Mersin'in merkezinin 10 günlük su kullanımı miktarında tasarruf sağlandı. Buradan yola çıkarsak, demek ki bu şekliyle kalsa bile 1 yıl içerisinde Mersin merkezin 1 aylık su tüketimi kadar suyu tasarruf etmiş olacağız” diye konuştu ve bu sistemi en kısa süre içerisinde 250 DMA’ya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

 “Sistemin tüm Mersin’e yayılması son derece önemli”

Sistemi inceleyen ve sağladığı yararlar hakkında bilgi veren Başkan Seçer, “Şu anda SCADA sistemine bağlı DMA’lardan birinin başındayız. Bu sistemin tüm Mersin sathına yayılması son derece önemli. SCADA sistemimize bağlı 25 ayrı noktada toplamda 33 mahallemizde DMA’mız var. Sistem basınç ayarlamalarını buradan yapabiliyoruz. Nerede kaçak var, nerede kayıp var buradan görebiliyoruz. Suyun kaynağından çıkıp, nihai arıtma noktasına gelene kadar ve arıtmadan çıkana kadar durumunu da buradan takip edebiliyoruz” dedi.

Resim önizlemesi

“Bu sistemle kaçak kaybı kontrol edebiliyoruz”

Bu yatırımların teknolojik ve önemli yatırımlar olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, “Bunlar önemli bütçe gerektiren yatırımlar. Ancak, bunların da geri dönüşü çok hızlı. Bu sistem sayesinde vatandaşlarımızın su faturalarındaki tahakkuk miktarı yüzde 5 oranında düşüyor. Şu anda 25 DMA var, fakat biz 250 DMA hedefliyoruz. Arızalar % 46 nispetinde düştü. Yani bir mahallede her ay 100 arıza varsa, şu anda 46 adedi düştü. Her şeyden önemlisi su tasarrufu. Bu sistemle kaçak kaybı kontrol ediyorsunuz. Yani çalınan suyu da, sistem kaynaklı kaybedilen suyu da buradan tespit edebiliyorsunuz” diye konuştu.

“Su faturaları önemli ölçüde azalacak”

Konuyla ilgili teknik detayları da paylaşan Başkan Seçer, “Sistem şu haliyle, 1 yıl içerisinde Mersin merkezin tükettiği 1 aylık su miktarı kadar tasarruf sağlıyor. Bunun sonuçlandırılması sonucunda, tasarruflarımız muazzam derecede artmış olacak. Her şeyden önemlisi başta maliyetlerimiz düştüğü için, su faturalarında önemli miktarda azalmalara sebep olacak. O yüzden bu sistemi en kısa süre içerisinde 250 DMA’ya çıkartıp, Mersin'e teknolojik anlamda önemli bir kazanım elde etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.