SON DAKİKA
Hava Durumu

TOROSLAR’A KÖTÜ HABER: YENİ VERGİ GELİYOR!

Toroslar Belediyesi, 2010’da yürürlüğe giren ancak hali hazırda sadece Tarsus ve Erdemli’de işletmelerden tahsil edilen evsel atık su ücretinin tüm kesimlerden alınması için harekete geçti!

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2021 09:44
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2021 09:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bilginhaberci.com
TOROSLAR’A KÖTÜ HABER: YENİ VERGİ GELİYOR!

Sık sık borç yükü ile gündeme gelen Toroslar Belediyesi, kent genelinde sadece Tarsus ve Erdemli Belediyesi’nin işletmelerden tahsil ettiği evsel atık su ücretini halktan almak için düğmeye bastı.

Konu Toroslar Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantı döneminin ikinci birleşiminde ele alındı. Plan ve Bütçe Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonları’nda görüşülen ve onaylanan yeni vergi ile ilgili Temizlik İşleri Müdürü Erdem Akgül, meclisi yaptığı sunumla bilgilendirdi.

Çevre Kanunu’na göre çıkarılan Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre; sürdürülebilir atıksu ve evsel katı atık hizmetleri yönetimi amacıyla tarifelerin ‘kirleten öder’ ilkesine göre belirlenmesi gerektiğini açıklayan Akgül, 2018’de evsel katı atık ile ilgili ne kadar maliyet kalemi var ise bunları hesaplayarak ve MESKİ’den de buna ilişkin abone sayılarını alarak, bunların ürettiği atıklara göre bir hesaplama yaptıklarını belirtti.

Akgül, yapılan hesaplara doğrultusunda aylık mesken –kentsel abonelerden 4.35 lira, kırsaldan 4.17 ve mesken dışı tüm atık üreticilerinden ise 9.35 TL ücret alınması halinde toplam sistem maliyetinin bir yıl içerisinde tahsil etmiş olacaklarını açıkladı. Erdem Akgül, vatandaşlardan; ‘Belediyeler çevre temizlik vergisi topluyor, buna ne gerek var?’ sorularının gündeme gelebileceğini de belirterek, “Çevre temizlik vergisi gelir olarak kaydedildiği için toplam sistem maliyetinden düşülmüyor. Bu uygulama ile 6 milyon 802 bin 25 TL gelir bekliyoruz. Tahsilat için abone ile sözleşme imzalanması gerekiyor. Fakat bu yönetmelik 2010 yılında çıkmış ve o tarihten buyana uygulanması gereken bir yönetmelik. İlimizde 2011 yılında Tarsus ve hali hazırda da Erdemli Belediyesi sadece işletmelerden sözleşme yaparak tahsilat yapmaktadır. Danıştay 14. Dairesi bu konudaki karışıklığı önlemek amacıyla evsel su faturaları için abonelerin evsel atıksu ürettiğini, su faturalarının sözleşme olduğunu kabul etti. Bu kapsamda bu ücretler su faturaları üzerinden tahsil edilebiliyor. İstenirse abone sözleşmesi de yapılabiliyor. Bu tarife mecliste onaylanır ise MESKİ ile anlaşma yapılarak su faturaları üzerinden bu ücret tahsil edilebilir. Yönetmelik 2010’da yürürlüğe girdi ama biz teklif mecliste kabul edilir ise geriye dönük tahsilat yapmayacak, sadece 2020 yılında ücret talep edeceğiz. Şuan ilimizde diğer ilçe belediyeleri de bu raporları hazırlıyorlar” dedi.

“KÜÇÜK ESNAF İLE BÜYÜK İŞLETMELERDEN AYNI ORANDA VERGİ ALINMASIN”

Komisyonda görev alan meclis üyeleri, halka böyle bir fatura yansıtmak istemediklerini ancak kanun gereği mecbur kaldıklarını belirterek, en azından küçük esnaf ile büyük işletmelerden aynı oranda atıksu ücreti alınmamasını ve atık miktarını azaltanlardan da daha az ücret alınmasını istedi.

“YÖNETMELİKTE BAKANLIĞIN HATASI VAR”

Bu gruplandırmayı yaptıklarını açıklayan Temizlik İşleri Müdürü Erdem Akgül ise, “Yönetmelikte bakanlığın hatası var. Bu atıksu tarifesinin personel sayısına göre hesaplanması lazım. Sabit rakamı uygulamalım, önümüzdeki yıllarda aboneleri bizzat tespit ederek, bunların personel sayılarını ortaya çıkartarak rakamı ona göre ücret alalım istiyoruz. Ama ortada bir kanun var ve bu kanun 2010 yılından buyana uygulanmıyor” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.