SON DAKİKA
Hava Durumu

Toroslar’ın Kompost Gübre Yapım Ünitesi, Tam Kapasite Çalışıyor

Mersin’de Sıfır Atık Projesi kapsamında öncü çalışmalar yapan Toroslar Belediyesi, kurduğu Kompost Gübre Yapım Ünitesi ile organik atıkları dönüştürerek kompost gübre üretiyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2022 19:31
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2022 19:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bilginhaberci.com
Toroslar’ın Kompost Gübre Yapım Ünitesi, Tam Kapasite Çalışıyor

TOROSLAR BELEDİYESİ, ORGANİK ATIKLARI GÜBREYE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Toroslar Belediyesince ağaç budama işlemleri sırasında ortaya çıkan atıklar ile semt pazar yerlerinde oluşan sebze ve meyve atıkları çöp olmuyor, geri dönüştürülerek tarıma kazandırılıyor. 

Resim önizlemesi

“Atıklar, Yaklaşık 40 Günde Komposta Dönüşüyor”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın, Sıfır Atık Projesi kapsamında uygulamaya koyduğu Kompost Gübre Yapım Ünitesi ile işlemden geçirilen organik atıklar, çevreye uyumlu kompost gübre haline getiriliyor.

Yaklaşık 40 günde komposta dönüşen gübre, ilçe genelindeki park, bahçe ve yeşil alanlarda kullanılıyor. Böylece, toprağın organik maddelerce iyileştirilmesinin ve daha verimli hale getirilmesinin yanı sıra doğaya ve ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

“Semt Pazarlarından Kompost Gübreye”

Resim önizlemesi

Semt pazarlarında oluşan organik atıklar ve ağaç budama işlemleri sırasında ortaya çıkan atıklar, Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerince kompost gübre yapılmak üzere yerinde ayrıştırılarak, Toroslar Belediyesinin Kompost Gübre Yapım Ünitesi’ne getiriliyor. Burada kompost ünitesinde işlemden geçirilerek, çevreye uyumlu gübreye dönüştürülüyor. 

Toroslar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Erdem Akgül, verimli kompost gübre elde etmek için asit içeren limon, domates ve sarımsak gibi atıkları da ayrıştırarak üniteye dahil etmediklerinin bilgisini verdi. Akgül; “Sıfır Atık Modeli ile birlikte pazar yerlerimizdeki atıkları değerlendiriyoruz. Elde ettiğimiz kompost gübre, tarım üretiminde kullanılacak” dedi.

 

Resim önizlemesiBaşkan Yılmaz; “Toroslar’da Hiçbir Atık Boşa Gitmeyecek”

 

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, ilçe genelinde “Sıfık Atık” Yönetim Sistemini bir ekip ruhuyla uyguladıklarını söyledi. “Sürdürülebilir çevreye katkı sağlamak ve kaynaklarımızı verimli kullanmak amacıyla üzerimize düşeni yapıyoruz” diyen Başkan Yılmaz, organik atıkların doğaya yeniden kazandırıldığı Kompost Gübre Yapım Ünitesi’nin de bu çalışmalardan bir tanesi olduğunu söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Sıfır Atık Yönetmeliğinde yer alan kriterleri yerine getirerek 4'üncü Sıfır Atık Belgesini aldıklarının da altını çizen Başkan Yılmaz; “Sıfır Atık, geri dönüşümün yanı sıra sağlıklı bir gelecek adına atılmış önemli bir adım. İlçemizde başlattığımız Sıfır Atık Projesi’ni de başarıyla sürdürmenin ve Mersin’de bu projeye öncülük etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu kapsamda; ilçemiz genelinde oluşan park ve bahçe atıkları ile semt pazar yerlerinde oluşan atıkları diğer atıklardan ayrı toplayarak Kompost Gübre Yapım Ünitemizde öğütülmesini sağlıyoruz. Böylece organik gübre elde ederek sürdürülebilir tarıma katkı sağlayacağız” diye konuştu.

Resim önizlemesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.