SON DAKİKA
Hava Durumu

OKULLAR EMİR KULLARI TARAFINDAN YÖNETİLECEK

Milli Eğitimde ‘Benden olmayanı yok edeceğim’ düsturuyla hareket edildiğini belirten Türk Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Tevabil Akıncı, “Okullar emir kulları tarafından yönetilecek” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2014 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2014 12:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bilginhaberci.com
OKULLAR EMİR KULLARI TARAFINDAN YÖNETİLECEK
 Türk Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Tevabil Akıncı, “Milli Eğitim Bakanlığı’nda 12 yıldır bir sistemin oturtulmamış olmasından eğitim çalışanları, öğrenciler ve veliler büyük zararlar gördü, görmeye de devam ediyor. ‘Ben sisteme uymuyorsam sistemi bana uydur’ mantığıyla hareket ediliyor. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavları sonucunda insanlar bir anda kendilerini tercih etmedikleri okullarda buldular. Torpili olan, iktidara yakın duran, malum sendikaya üye olan okul yöneticileri yüksek puanlar verilerek görev süreleri uzatıldı. 20-25 yıllık diğer okul müdürleri ise bilgileri, becerileri, kıdemi hiçe sayılarak görevlerine son verildi. Okullar bundan böyle emir kulları tarafından yönetilecek” dedi.


Türk Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Tevabil Akıncı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yıllarda gerçekleştirdiği icraatların hemen hepsinin partizanca gerçekleştirilerek öğretmen, veli ve öğrencilerin mağdur edildiğini söyledi. Yeni Mersin Gazetesi’ne son gelişmeleri değerlendiren Akıncı, Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) denilen sınav uygulaması sonucunda kimin elinin kimin cebinde olmadığını ifade ederek “TEOG sonucu binlerce öğrenci tercih etmediği okullara yerleştirildi. Gayri müslim insanların bile komik bir şekilde imam hatip liselerine yerleştirildiği görüldü. Sözde adrese dayalı kayıt sistemi getirildi. Öğrencilerin oturdukları bölgelere çok yakın okullara kayıt yaptırması gerekirken kilometrelerce uzaktaki okullara yerleştirildi. Mersin’de Yalınayak Ortaokulunu bitiren Yunus Öndeş adlı öğrencinin kaydı Anamur Meslek Lisesine çıkıyor. Bu binlerce hatadan sadece bir örnek. Böyle sistem olmaz olsun. Veliler kan ağlıyor. Öğrenciler endişeli. Bir lise öğrencisi Mersin’de Anamur’a nasıl gidiş geliş yapar. TEOG sistemi iflas etmiştir” dedi.

Yunus Öndeş örneğinin diğer illerde yaşanan bu tür kargaşaya bir örnek teşkil ettiğini kaydeden Akıncı, “Çocuklara ikinci tercih olarak haftada bir okul tercih etmek koşuluyla 4 tercih hakkı daha veriliyor. Bu yanlış bir sistem. Aslında 1. Yerleştirme yapıldıktan sonra açık kontenjanlar belirtilmek suretiyle öğrenci ya da velilerin birden fazla okula tercih yapmaları sağlanmalıydı. Bir sendika başkanı olarak MEB’in sistem kargaşasından oldukça muzdaribiz. Bu iktidar döneminde 5 bakan gördük. Her gelen bakan kendi kafasındaki sistemi oturtmaya çalışıyor. Bu sefer kargaşa yaşanıyor. Ben bir eğitimci olarak kendimi bu sisteme uyduramıyorum. ‘Ben sisteme uymuyorsam sistemi bana uydur’ deniliyor. 4+4+4 sistemine alt yapı hazırlanmadan geçildi. Bu karmaşıklık 18. Milli Eğitim Şurasında alınan kararların sonucudur” şeklinde konuştu.

YÖNETİCİ KIYIMI YAŞANDI

Öğretim yılına girerken yıllardır yöneticilik yapan okul müdürlerine karşı bir kıyım yapıldığını da savunan Tevabil Akıncı konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

Sözde değerlendirme sonuçlarına göre; torpili olan, iktidara yakın duran, malum sendikaya üye olan okul yöneticilerine göre yüksek puanlar verilerek görev süreleri uzatıldı. Okul yöneticilerinin değerlendirmesini yapanlarla ilgili endişelerimiz var. Çünkü okuldaki en kıdemli ve kıdemsiz öğretmenin değerlendirmesinin aritmetik ortalaması 10 puan. Okul aile birliği başkan ve yardımcısının değerlendirmesinin aritmetik ortalaması 10 puan, öğrenci meclis başkanının değerlendirmesinin aritmetik ortalaması 10 puan iken ilçe milli eğitim müdürünün değerlendirmesi 25 puan, insan kaynaklarından sorumlu ilçe milli eğitim müdürünün değerlendirmesi 20 puan, ilgili şube müdürünün değerlendirmesi ise 15 puandır. Yani asıl değerlendirmeyi hak ederek o makamlara gelmediklerini bildiğimiz siyaset ve yandaş bürokrasinin kumandası altındaki kişiler yapmıştır. Bu sistem bir kıyım sistemidir. Burada 20-25 yıllık okul müdürlerinin bilgisi, becerisi ve kıdemi hiçe sayılarak görevlerine son verilmiştir. Milli eğitimde ‘Benden olmayanı yok edeceğim’ düsturuyla hareket edilmektedir. İş bilmeyen, siyasi hesaplarla, sendikal tercihleri nedeniyle makamlara getirilen okul yöneticileri devri başlamıştır. Okullar artık emir kulları tarafından yönetilecektir.”

UTANÇ VESİKASI

MEB Yasası ile Yönetici Atama Yönetmeliği’nin birer ucube olduğunu ilan eden Akıncı, “Yönetmelikte yer alan huşular ciddi bir kaosa yol açmıştır. Hukuk yerle bir olmuş, kazanılmış haklar bir gecede insanların elinden alınmıştır. Bu yasa ve yasanın getirdikleri Türk Milli Eğitim tarihi için utanç vesikasıdır. Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Komisyondaki kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Mülki idare amirlerine başvurup bu yöneticiler hakkında soruşturma açılmasını talep edeceğiz. Tüm verileri toplayıp mahkemeye başvuracağız. Diğer sendikalarla işbirliği halinde basın açıklamaları yapıp, siyah çelenk ve iş bırakma eylemleri ile protesto yürüyüşleri gerçekleştireceğiz” dedi.

MERSİN’DE 224 MÜDÜR GÖREVDEN ALINDI

Türk Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Tevabil Akıncı, Mersin’de bir gecede 224 okul müdürünün görevden alındığını belirterek şu bilgileri verdi:

Mersin’de Aktif Sen üyesi 8 okul müdürünün tamamı, Eğitim Bir Sen üyesi 279 okul müdürünün 162’si, Eğitim Sen üyesi 31 okul müdürünün 26’sı, Eğitim İş üyesi 17 okul müdürünün 14’ü, Türk Eğitim Sen üyesi 146 okul müdürünün 115’i sendikasız 57 okul müdürünün 26’sı bir gecede görevden alındı. Eğitim Bir Sen üyesi olduğu halde görevden alınan 162 kişi ise başka bir sendika üyesi oldukları halde makamlarını korumak uğruna bu sendikaya transfer olanlardır. Ancak Eğitim Bir sen bunu yutmamış ve bu okul müdürlerini görevden almıştır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.