Akşener iddialı bir siyasetçi…
İddialı kişiliğini 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin de çatısı altında yer aldığı Millet ittifakının ortak aday çıkarma girişimlerine karşı çıkarak yeterince ispatladı. Akşener seçimlere Cumhurbaşkanı olacağı tezini işleyerek girdi, son ana kadar da geri adım atmadı. O günkü duruşuyla ilgili tartışmaları buraya taşıyacak değilim. İleride bu dönemi daha geniş pencerelerden ele alacak olanlar Akşener' i ve partisini objektif gözle mutlaka değerlendirecektir. Yine de bugün için şunu söylemek mümkün:
Bir yanıyla yeni kurduğu partisinin dönemin koşullarına ve her türlü siyaset sahnesi dışına atma girişimlerine inat ayakta tutması, İyi Partinin Mecliste grup kuracak sayıda Milletvekili çıkarması önemlidir ve elbette bu kriterler ışığında başarılı performans sergilemiştir. Ama bu nispi başarı, girilen ittifakın ortak aday çıkarmasına engel olarak, örneğin AKP tabanına yakın ve oradan ciddi anlamda oy alma potansiyeli olan isimlerin -örneğin Abdullah Gül ve benzer bir profilönünü keserek, Cumhurbaşkanlığını altın tepside ve ilk turda Erdoğan' ın kazanmasına yol açan o tavrının da eleştirilmesine engel olmamalı… Şimdi aynı Akşener, 24 Haziran' da çatısı altında yer aldığı Millet İttifakının aslında İyi Parti adına getirdiklerinden çok götürdüklerini dile getiriyor ve artık bu türden ortaklıklara girmeyeceklerinin sinyalini veriyor. Girmeyecek te ne yapacak? 24 Haziran seçim sonuçlarını esas alır ve rakamları gerçekçi bir açıdan değerlendirirsek, İyi Partinin tek başına Türkiye' de tek bir il hatta 975 ilçe içinde tek bir ilçeyi kazanma şansı yok…
Zaten Akşener de iki istisna dışında farklı bir şey söylemiyor…
İstisnalardan biri Manisa, diğeri Mersin…
Akşener' e göre partisi yerel seçimlerde Mersin ve Manisa büyükşehirlerini kazanacak (mış) İyi Parti' nin 24 Haziran 2018 öncesi girdiği herhangi bir seçim olmadığı için, iki ilde de geçmişten bugüne çizdiği performansı değerlendirme ve bu değerlendirmeden yola çıkarak öngörüde bulunma şansımız yok.
24 Haziran sonuçları ise öyle bir gümbür gümbür kazanma iddiasını dile getirmesini gerektirecek cinsten değil. Örneğin Manisa; AKP %39 ile birinci, ardından gelen CHP %26,43 ile ikinci, İyi Parti ise 13,76 oy ile üçüncü ve MHP %11,36 ile dördüncü… Yerel seçimlerde nasıl bir aday profiliyle çıkacak ta, Manisa Büyükşehir'i kazanacak? Büyükşehir bir yana aynı Manisa' da İyi Parti' nin önde olduğu tek ilçe bile yok… Manisa' daki dengeleri, tabanda gerçekleşecek olası ittifak denemeleriyle ilgili gelişmeleri bir yana bırakıp Mersin' e bakalım…
Mersin de de, İyi Parti' nin 24 Haziran performansı öyle Büyükşehir kazandıracak bir havada değil. AK Parti (%27,41) ve CHP (%26,89) iki ayrı ittifakın iki büyük oy oranına sahip… Onları %16,89 ile HDP izliyor, İyi Parti ise %13,78 ile dördüncü ve beşinci sırada %12,66 oranına sahip MHP geliyor. Tablo bu kadar netken ve 24 Haziran' dan bugüne İyi Parti en azından Mersin' de seçmeni şahlandıracak farklı bir heyecan dalgası yaratmamışken, nasıl olacak ta bu ili hem de Büyükşehir Belediyesini kazanacak? Öyle ya, sıkça yinelediğim hesapla Mersin' i kazanmak için 400-450 bin arası oy gerekiyorsa, İyi Parti 24 Haziran' daki 152 bin oyun üzerine 300 bin oyu nereden alacak ta birinci olacak? CHP' den mi? Geçiniz… AKP' den mi? İktidarı en azından TBMM çatısı altında ve kimi yasaları yaparken muhtaç olduğu MHP ile kerhen de olsa paylaşmak zorunda kalacak AK Parti, MHP' nin Adana ile birlikte özel önem verdiği iki ilden biri olan Mersin' de MHP' nin bam teline dokunacak adımı neden atsın? Bu durumda İyi Partinin Mersin Büyükşehir için gerekli blok oyu alabileceği iki partiyle de yola çıkması neredeyse olanaksız… Kaldı ki, öyle bir ittifakın, tavanda adı koyulsa bile tabana ne oranda yansıyacağı ayrı bir soru işareti… Bizim gördüğümüzü başta Akşener olmak üzere İyi Parti karar vericileri görmüyor mu? Görüyorlarsa Mersin iddiasını hangi mucize türünden etmenlere dayanıp dillendiriyorlar?
Belli ki, Akşener, özellikle de Mersin gibi sonuçları bakımından öngörülmesi hayli zor bir coğrafyada farklı bir potansiyele güveniyor. Lafı dolandırmaya gerek yok. MHP tarafından aday yapılmayacağı şimdiden duyurulan mevcut Mersin Büyükşehir Başkanı Kocamaz dışında, İyi Parti ve lideri Akşener' e "Mersin Büyükşehir' i alırız" iddiasını dillendireceği başkaca faktör görünmüyor. Kocamaz' ın son zamanlarda sıkça ve üstüne basa basa %42 oy desteğine sahip olduğu iddiasıyla (neden 40 veya 45 değil de %42 oranını dile getirmesi tam da Mersin Büyükşehir' in kazanılması için gerekli oy oranı olması da ilginç bir başka nokta) Akşener' in "Mersin Büyükşehir' i alırız" söylemi örtüşüyor. Bu örtüşme perde gerisinde yürütülen bir arayışın sonucu olabilir mi? Sorunun yanıtı için sanırım fazla beklemeyeceğiz… O yanıt ortaya çıktığında yeniden bir değerlendirme yaparız…