SON DAKİKA
Hava Durumu

BELEDİYE,BELEDİYECİLİK VE BELEDİYECİ OLMAK-3

Yazının Giriş Tarihi: 07.07.2015 01:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2015 01:54
 Önceki iki yazımda Belediyeciliğin tarihsel gelişimi ve bununla birlikte görevlerini/sorumluluklarını anlatmaya daha doğrusu özetlemeye çalıştım.

            İlk geldiğim günlerde bana ve benim gibi Belediyeye başka kurumlardan naklen gelenlerle açıktan atananlar için söylenen “Belediyeci olmak” . Peki nedir “Belediyeci olmak”?

            Bu yazımda bunu açıklamaya çalışacağım.

            Belediye gerek teşkilat ve gerekse görev anlamında çok geniş ve bir o kadar da karmaşık bir yapıya sahip.

            Zaten işin püf noktası da buradan başlıyor.Çok karmaşık bir sistem ve çok geniş bir hizmet alanı.

            Belediyeler, seçimle işbaşına gelen Belediye Başkanı ve Meclis tarafından yönetilmektedir. Elbette ki vatandaşlarımızın/seçmenlerimizin diğer kurumlara yaklaşımları, hizmet bekleme süre ve sabırları daha farklı.

            Hele ki Belediye Başkanı vatandaşla sürekli, diyalog halindeyse işlerin hızlı olarak yapılması için beklentiler daha fazla oluyor.

            Belki de “Belediyeci olmak” deyimi buradan başlıyor.

            Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında iş ve işlemler belirlenen kurallara daha sıkı bağlı bir şekilde işlerken Belediyelerde bu kuralların uygulanma hızıyla ilgili esneklik olduğu aşikardır.

            Belediyeciliği öğrenmek de budur aslında. İşlerin daha süratli,pratik ve elbette yasal çerçevede yapılması.

            “Belediyeciliğin okulu yoktur” . diye efsaneleşen de bir söz vardır.Bu da şu an  pek geçerliliği olmayan bir söz aslında.  Üniversitelerimizin yerel Yönetim bölümleri var, Yerel Yönetim Birlikleri, Dernekler ve benzeri kurum ve kuruluşlar Belediye personeline eğitimler vermekte.Bu eğitimlerde özellikle güncel mevzuat ve karşılaşılabilecek sorunlar işlenmekte. Ama elbette yaşayarak öğrenme önemli bir  öğrenme metodu. Bu insana tecrübe kazandırır. Hafıza oluşturur.

            Belediyeci olmak iş ve işlemleri daha kısa zamanda yapmak. Zaten işlerimizin tamamını yasa ve mevzuatlara uygun yapmak zorundayız. Bu tartışmasız bir gerçek.

            Belediyeciliğin mantığında bir konuyu detaylı olarak araştırıp öğrenmek de vardır. Konu hakkında tam bir bilgi sahibi olmak. Kendini tam donanımlı olarak yetiştirmek.

            Başa dönecek olursak. Başka kurumlarda daha önce çalışıp Belediye de göreve  başlayan çalışanların elbette önceleri bir uyum ve adaptasyon süreci olması gayet doğaldır.Her Belediye Başkanı ’nn kendisine göre uygulayabileceği farklı bir yönetim anlayışı da olacaktır.

            Bir de kalıplaşmış yanlış bir düşüncede “Yalnızca ben bileyim”. Bu aslı olmayan bir laftır. Herkes bir şeyleri öğretmek istiyor (istisnalar olabilir) artık teknoloji o kadar ilerledi ki, öğrenmek isteyenler için sınırsız imkanlar var.

            Belediyeci olmak aynı zaman da Belediye teşkilatını, hangi birimin hangi işi yaptığı konusunda bilgi sahibi olmayı gerektirir. Çünkü Belediye hizmetleri hayatın her anında var.

            Önemli olan hem yeni gelen personeli kendi çaba gayreti eski çalışanların da desteğiyle uyum sürecinin kısa sürmesi ve derhal kendisinin de katacağı güzel fikirler başarının yakalanması olmalıdır.

            Yazı dizimde elbette “Nasıl bir Belediyecilik, nasıl bir Belediyeci olunması gerektiğini de kendi düşünce ve gözlemlerime göre açıklamaya çalışacağım.

 

Sağlıklı günler dileğiyle...

  SORULARINIZ İÇİN

 kaplanali33@gmail.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.